marți, 16 august 2011

Yucca

Printre plantele de apartament cele mai cautate se afla si yucca, asa ca m-am hotarat sa adun cateva informatii despre aceasta minunata planta.
Yucca este un gen de circa 40 - 50 de specii, vivace, originare din America de Nord, America Centrală și Indiile de Vest. Yucca are o tulpină caracteristică, lemnoasă, groasă și aspră, la extremitatea căreia se formează una sau mai multe rozete de frunze. În mediul natural atinge chiar 12 m înălțime.


Reproducerea se face prin divizare, despărțirea drajonilor și prin semințe.
Yucca se însămânțează în februarie-martie la 0,5 cm adâncime, într-un pământ bine amestecat și umed, format din două părți compost și o parte nisip grosier. Se introduce totul într-o lădiță care se menține la umbră și la 21 °C. Când semințele au încolțit se așeză plăntuțele într-un loc luminos. Când acestea vor avea înălțimea de 5-8 cm (adică după circa 3 luni), se replantază separat în ghivece de 13 cm conținând cioburi de teracotă la bază, pentru favorizarea drenajului, și un compost obișnuit. Dacă plantele ajung prea mari și își pierd forma, se pot multiplica prelevând fragmente de tulpină primăvara-vara. Se scoate vechea plantă din ghiveci, se așează tulpina lemnoasă pe o suprafață plată și stabilă și se taie în segmente de lungimi diferite( minim 10 cm). Se tratează suprafața tăiată cu pulbere de hormoni rizogeni și se plantază segmentele într-un amestec constituit din părți egale de turbă și nisip grosier, îngropându-le suficient de adânc pentru a le menține verticale. Se acoperă ghiveciul cu un clopot de plastic transparent și se menține protejat de lumina directă a soarelui, la o temperatură de 24-27 °C. Se menține umiditatea compostului la un nivel adecvat. Se îndepărtează învelișul de plastic după trei săptămâni, când vlăstarele tinere s-au dezvoltat, și se transferă în alte ghivece separat sau în grupuri de 2-3.


 Sfaturi pentru ingrijirea Yucca

In momentul in care uzi planta, nu o lasa sa stea in baltoaca de apa care se poate acumula in farfuriuta de sub ghiveciul ei.
Daca planta se afla intr-o zona in care ajunge foarte putina lumina si daca o uzi prea des exista riscul ca aceasta sa putrezeasca.
Cum iti dai seama ca planta ta are prea multa apa? In momentul in care uzi o yucca prea mult sau prea des rezultatul acestui lucru va fi lasarea frunzelor, mai ales a celor care sunt foarte aproape de sol.
In mediul natural in care traieste culoarea frunzelor de yucca este verde foarte inchis, in schimb in casa frunzele acesteia se vor deschide la culoare si vor fi de un verde palid.
Frunzele de yucca sunt foarte ascutite, au o forma de sabie, sunt foarte aspre si rigide. Lungimea lor poate fi cuprinsa intre 30 si 45 de centimetri.

Cum se ingrijeste Yucca
 
Cele mai multe plante de apartament care au ca origine tarile tropicale nu se simt foarte bine cu schimbarile de temeratura foarte bruste.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei plante este faptul ca este capabila sa treaca cu bine peste schimbarile de temperatura.
Daca in camera in care se afla yucca circulatia aerului este foarte buna aceasta poate suporta temperaturi incepand de la 0 grade si pana la 35 de grade.
Acest lucru face ca yucca sa fie o planta a carei ingrijire nu solicita foarte mult efort si o face sa fie o alegere perfecta pentru zonele in care schimbarile de temparatura sunt foarte dese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu