sâmbătă, 20 august 2011

Violeta de Parma

Violetele de Parma, sau violete africane, cum li se mai spune, sunt unele dintre cele mai indragite flori de interior. Infloresc timp indelungat,au o perioada de pauza de doar doua-trei luni pe an, au o varietate relativ mare de culori si nici nu sunt foarte pretentioase.

Ingrijire

Principala si cea mai importanta regula: se tin la fereastra dinspre vest, nord-nord,vest. Spre sud ori est nici sa nu va ganditi sa le puneti caci le pierdeti. Daca nu aveti in casa un geam spre N-V-NV, luati-va gandul de la violete. Se gasesc in mai toate florariile, la preturi acceptabile si in diverse culori, in special mov, lila, mov inchis, grena, roz, albe. Odata ajunsi cu ele acasa, e bine sa le mutati intr-un ghiveci ceva mai mare, dar nu prea mare, ci cu un diametru de 15-20 cm si neaparat cu tavita dedesubt. Se vor simti mult mai bine acolo. Nu fac figuri la mutarea in alt ghiveci, ci dimpotriva, pare ca le place sa le zgandari un pic, deci nu va faceti probleme sa le mutati, chiar daca au flori si boboci. Nu se uda prea des, eu pe ale mele le ud de 2 ori pe saptamana, moderat, pe deasupra, avand graija sa nu ud frunzele, care datorita apei se pateaza.Pe masura ce florile se ofilesc, se indeparteaza, la fel ca si frunzele moarte. Odata la doi ani e bine sa le schimbati pamantul, vor fi foarte fericite daca faceti asta. Nu e asa greu, avand in vedere ca ghiveciul in care stau e destul de mic. Primavara, o perioada de o luna, e bine sa le administrati ingrasamant, odata cu apa de udat, saptamanal. Eu folosesc Substral, ingrasamant pentru inflorire. De asemenea, pentru a asigura o inflorire optima, e bine sa rariti frunzele din mijloc, pentru a da voie lumini sa patrunda, favorizand astfel aparitia bobocilor.Aceste frunze le veti indeparta cu grija, folosind o forfecuta.

Inmultire

Este foarte simpla inmultirea prin separarea plantei. O sa observati la plantele mai batrane ca la un moment dat se separa in doua, ca si cand ar fi doua in acelasi ghiveci. Este timpul sa le separati. O scoateti din ghiveci, curatati usor radacina de pamant, ca sa vedeti ce faceti acolo si cu un cutit bun, taiati in doua tulpina, avand grija se separati si radacina. Se replanteaza imediat in doua ghivece diferite, nu inainte de a pune apa in pamant, atat cat sa fie reavan. Vor creste in continuare ca si cand nimic nu li s-a intamplat. Aceasta despartire este absolut necesara pentru ca daca n-o facem, se vor aglomera in acelasi ghiveci si treptat -treptat se vor sufoca si vor sucomba!

O alta metoda de a le inmulti-metoda furtului de frunze-cand nu avem o floare care se inmulteste in ghiveci si trebuie sa cerem la prieteni frunze. Daca nu ne dau ei, ne luam noi cand ei sunt la baie. Asadar, taiem frunzele de la planta pe care vrem s-o inmultim, cat mai aproape de radacina, adica sa fie cat mai lungi, pe care le punem intr-un paharel cu apa si apoi ne uitam la ele cum cresc, pana ne ies ochii…Dureaza cam 2 luni. O luna sa faca radacina (mustati albe). Nu le plantam atunci,doar cu mustatile alea albe, ca n-am facut nimic; s-ar putea voi sa faceti ceva , dar eu mi-am luat teapa. Asteptam sa faca si frunzulite, mai maricele, asa ca in imagine. Abia atunci le punem in pamant, intr-un ghiveci cat mai mic la inceput, pe care il vom schimba cu unul mai mare cand planta mai creste. Punem radacina in pamant (pe care il udam inainte in locul plantarii) , lasand afara frunzulitele si frunza mama.Se uda cate putin, la doua zile. Aveti grija sa nu balteasca apa, caci vor putrezi si atunci o luam iar de la capat, benoclandu-ne zilnic la pahar o luna-doua. Apropo de pahar, apa se evapora, deci completati cand vedeti ca scade, astfel incat frunzulitele in formare sa fie mereu sub apa.Cand vedeti ca frunzele noi au crescut destul de mult, puteti taia frunza mama, care de-acuma arata naspa , plus ca nu mai e buna de nimic, ea si-a facut datoria. De acum violeta cea mica e pe picioarele ei si o sa vedeti ce repede va creste si va inflori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu